Japanska jabuka kaki – uzgoj, sadnice, upotreba

Postoji nekoliko vrsta japanskih kaki jabuka, a na tržištu obično mogu da se nađu dve vrste: fuju i hačija. Ova druga vrsta je veća, dok je fuju vrsta manja i kao da je spljoštena na vrhu. Ono što je jako važno znati za japanske jabuke jeste – kada ih treba jesti. Jedu se onda kada su zrele. Kada su nezrele, japanske jabuke su tvrde i imaju opor ukus.

Kada su zrele one su meke na dodir, slatke su i izuzetno ukusne. Kada kupite nezrelu japansku jabuku najbolje je da je ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. U zavisnosti koliko je nezrela, tj. zrela, trebaće joj nekoliko dana, a ponekad čak i nedelju-dve da bi sazrela i da bi mogla da se jede. Nezrela japanska jabuka hačija persimoni u sebi ima određenu vrstu sastojaka koji joj daju vrlo opor ukus. Taj ukus je u neku ruku astringentan, odnosno dovodi do osećaja stezanja usana tokom jela.

Kada jabuka sazri, ovi sastojci nestanu, pa voćka dobije izuzetno lep i sladak ukus. Za razliku od hačije, fuju persimoni nema ovaj astringentni efekat. Bez obzira što nije u potpunosti zrela, ona se može jesti. Ipak, najbolje je sačekati nekoliko dana kako biste uživali u punom ukusu.

Sada, kada smo se upoznali sa onim što nas najviše zanima kada dođemo u kontakt sa ovom voćkom u prodavnici, red je da krenemo ispočetka.

Odakle potiče ovo neobično voće? Kakva su njegova svojstva? Da li se može uzgajati kod nas?

U naučnoj botaničkoj klasifikaciji, japanska jabuka kaki nosi ime Diospyros kaki. To je drvo, odnosno drvenasta biljka koja pripada porodici Ebenaceae. Rod ove jabuke možete pročitati iz njenog imena, a to je Diospyros. Skoro svi na svetu je jednostavno zovu kaki ili kaki jabuka, ali i persimon. Ona je ujedno i vrsta, odnosno sorta koja se najviše gaji.

Prvi botanički opis ove biljke se pojavio krajem 18. veka. Ipak, nekako je utvrđeno da je kaki jabuka možda jedna od najstarijih biljaka koje su se uzgajale. Kako se došlo do ovog zaključka? U Kini, u kojoj se jabuka kaki gaji više od 2000 godina i dalje postoje neke ruralne naseobine i zajednice koje veruju u skoro mistične moći ovog voća. Kod njih jabuka kaki leči bolove u leđima, stopalima i glavobolje.

Japanska jabuka kaki je domaća u Kini. To je listopadna biljka koja ima čvrsto i široko lišće. Iz Kine, kultivacija i uzgajanje su se proširili dalje po istočnoj Aziji. Naravno i u Japanu, gde je postala izuzetno popularna, pa je odatle i ponela svoje svetski poznato ime. Upravo iz Japana se dalje proširila na južnu Evropu, i to negde u 19. veku, zatim u Brazil, krajem 19. veka, i nakon toga dobila brojne kultivare.

Na primer, sada je poznata sorta Sylvestris Makino, koja kada je potpuno zrela ima gustu pulpu koja liči na želatin.

Kod mnogih sorti, koje se još smatraju i takozvanim astringentnim sortama, sam plod zapravo ima vrlo visok nivo proantocijanidina. Ovaj sastojak je jedna vrsta tanina i to je ono što voćki koja još nije sazrela, daje gorak ukus. Kako voćka sazreva, tako se smanjuje nivo tanina i ona postaje sve slađa. Na primer, voćke, odnosno plodovi onih sorti koje pripadaju takozvanim astringentnim vrstama, ne mogu da se jedu kada su čvrste na dodir. Tako ćete najbolje prepoznati da li možete da ih jedete ili ne. Najbolji ukus će im biti kada im dozvolite da omekšaju. Kada ih otvorite, videćete da im je unutrašnja konzistencija želatinasta i najbolje je da ih jedete uz pomoć kašike.

Kao što smo rekli, japanska jabuka koja nosi ime hačija je astringentna sorta koja se uglavnom gaji svuda. Druga sorta, fuju, ne sadrži tanine, čak i kada je čvrsta. Fuju se jede kao i obična jabuka, ali svakako možete da sačekate i da potpuno sazri pa da je jedete kašikom. Ipak, smatra se da je hačija vrsta japanske kaki jabuke sa mnogo kompleksnijim ukusom.

Kada je reč o imenima, da ponovimo da se japanska jabuka kaki naziva: japanski persimon, kaki persimon, orijentalni persimon i kineski persimon.

Kako raste japanska jabuka kaki?

Sasvim je uobičajeno da ova biljka raste kao nekoliko drveta koja idu iz jednog korena. Naravno, raste i kao jedno drvo. Visina koju može da dostigne je 7.5 m.

Japanska jabuka će najbolje napredovati i rasti u onim krajevima koji ne podrazumevaju isuviše vrela leta, ali ni prejake zime.

Ako uporedimo običnu jabuku i japansku kaki jabuku, shvatićemo da su drveta vrlo slična.

Listovi japanske jabuke kaki su ili srednje ili tamnozeleni, čvrsti, široki i pomalo zašiljeni.

Drvo japanske jabuke ima i cvet. Ova biljka cveta tokom maja i juna, a može biti ili ženska ili muška i obe vrste proizvode cvet. Cvetovi su u prečniku oko 2 do 2.5 cm. Muški su ružičasti, a ženski žućkasti. Imaju četiri latice.

Japanska jabuka kaki može da menja svoj pol iz godine u godinu.

Interesantno je da će plodovi sazreti u jesen i to u oktobru, pa čak i u novembru, kada drvo ostane u potpunosti bez lišća.

Kada drvo japanske kaki jabuke počinje da rađa i kakvi su plodovi?

Sve dok sadnica ne napuni od 3 do 6 godina, drvo neće rađati plodove. Sam plod je ovalni ili sfernog oblika, ima dršku i 4 peteljke. Plod obično teži oko 500 g.

Kada je u pitanju boja korice ploda, ona je glatka, sjajna i tanana, a može biti žute, pa sve do crvene i narandžaste boje.

Ako uzmemo plod koji je svetliji, odnosno čije je meso svetlije, onda on ima oko 8 semenki i znamo da je to astringentniji plod. Kada počne da zri, omekša i liči po konzistenciji na kivi.

Gorak ukus koji je prisutan dok je plod još uvek nezreo, podseća na ukus krušaka i kajsija, ali kako plod zri, tako taj ukus slabi.

Kakav je hemijski sastav ploda?

Unutar ploda japanske jabuke kaki, nalaze se zeaksantin, beta-karoten, karotenoidi beta-kriptoksantin, potom alfa-karoten i lutein.

Unutar kaki jabuke nalaze se i triterpenoidi, odnosno njihova jedinjenja, poput uvaola, alfa-amirina i ursolne kiseline.

Shvatamo da je ova voćka nutritivno veoma vredna.

Kako izgleda kultivacija japanske jabuke kaki?

Danas se kaki japanske jabuke uzgajaju širom sveta. Ipak, u tome prednjače Kina, Koreja i Japan, gde se izvodi 90 % od ukupne svetske kultivacije.

Period branja japanske kaki jabuke u ovim zemljama je negde u oktobru i novembru. Tada opadne sve lišće sa drveta i uzgajivači znaju da je vreme branja došlo. U ovim zemljama se ponekad dešava i da ostave plodove na drvetu radi dekoracije.

U Kini je uzgajanje ovog drveta posebno značajno. Ono ima vrlo dugu tradiciju, a Kinezi vole kaki jabuku zbog toga što ona pruža utočište za ptice i njihova gnezda, ne nepadaju je štetočine, daje dobar hlad i ima dug život.

Japanska kaki jabuka se uzgaja i u Španiji, naročito u regiji Valensija. Tamo je zovu španski persimon ili Rojo Brillante, pa i Ribera del Xuquer.

Na Balkanu ćemo takođe pronaći japansku kaki jabuku u regiji Elbasan u Albaniji i na bugarskoj obali Crnog mora.

Japanska kaki jabuka ne samo da je ukusna, već i zdrava. Naročito je cene u Aziji zbog njenih zdravstvenih prednosti. Kaki jabuka pomaže protiv dijareje i bilo kojih stomačnih problema, dok se nezreli plod japanske jabuke kaki koristi za lečenje groznice.

Pretpostavlja se da sok japanske jabuke kaki može sniziti visok krvni pritisak i ublažiti kašalj.

Kako se konzumira japanska kaki jabuka?

Plod ove voćke se jede ceo, dakle sa korom. Dovoljno je odstraniti peteljke i lišće. Ipak, mnogi ljudi ljušte koru jer je povezuju sa gorkim ukusom.

U Koreji je jedu kao slatkiš ili time služe goste – iseku je na parčiće i oljušte.

Persimon se može sušiti i jesti u ovom obliku tokom zimskih meseci.

Kakvi su uslovi potrebni za uzgajanje japanske jabuke kaki?

Mesto na kome se sadi japanska jabuka kaki treba da bude potpuno osunčano i dobro provetreno (struja vetrova). Ovakva pozicija se preporučuje za kontinentalne predele. Naravno, kaki jabuka će istolerisati i delimičnu senku. Persimon koji raste u hladnijim krajevima trebalo bi da ima stalno sunce sa zaštitom od hladnih povetaraca i vetrova. Kao atrktivni ukras, drvo odlično izgleda u sveukupnom pejzažu. Ne ide lepo jedino uz eukaliptus.

Zemljište gde raste japanska kaki jabuka može da bude raznovrsno. Japanska kaki jabuka uspeva da izdrži zaista širok spektar stanja, sve dok zemljište nije preterano slano. Ipak, japanska kaki jabuka voli duboko, dobro dreniranu ilovaču.

Koliko treba da iznosi pH nivo zemljišta gde se sadi japanska kaki jabuka?

Zemljište na kome se uzgaja japanska kaki jabuka treba da bude u opsegu od 6.5 do 7.5 pH.

Japanska kaki jabuka ima jak koren, što bi značilo da je neophodno iskopati dublju rupu za sadnicu nego što je to uobičajeno.

Navodnjavanje

Drveta persimon mogu da izdrže kratke periode suše, ali će plod biti veći i boljeg kvaliteta sa redovnim zalivanjem. Ekstremna suša će izazvati da listovi i plodovi opadnu prerano. Bilo koji plod koji ostane na drvetu će izgoreti. Nekih 90 do 120 cm padavina godišnje je potrebno. Navodnjava se postepeno u proleće,a količina se smanjuje u jesen.

Topli kontinentalni predeli mogu zahtevati 2 do 3 zalivanja nedeljno, dok će u priobalnim predelima biti dovoljno jedno nedeljno zalivanje na svakih 6 nedelja, u zavisnosti od zemljišta. Ako se koristi podzemno navodnjavanje, onda treba udaljiti emitere od stabla kako drvo sazreva.

Đubrenje

Većina sadnica dobro napreduje sa minimalnim đubrenjem. Previše azota može izazvati skapavanje plodova. Ako zreli listovi nisu tamnozeleni, a prirast je manji od 30 cm godišnje, dodajte uravnoteženo đubrivo tipa 10-10-10 na visini od pola litra na 2.5 cm prečnika stabla od zemlje. Raznesite đubrivo i ispod krošnje krajem zime i u rano proleće.

Orezivanje

Orezujte persimon drvo kako biste razvili jak okvir glavnih grana dok je drvo maldo. U suprotnom, plodovi koji izrastaju na vrhovima grana mogu biti preteški i izazivati lomljenje. Redovni program uklanjanja nekih novih izraslih grančica i usmeravanja drugih svake godine, poboljšaće strukturu i smanjiti dodatni teret. Otvoren sistem oblika “vaza” je verovatno najbolji. Iako drvo raste dobro, samo od sebe, persimon se teško može orezati u obliku žive ograde, ravnog ekrana, itd.

Rasađivanje

Stratifikacija se preporučuje za sva semena persimona. Uobičajena podloga u Kaliforniji je D. lotus, iako nije kompatibilan sa nekim sortama, uključujući fuju. Druge podloge kao što su D. kaki sadnice su temperamentne i imaju duge korenove. D. virginia je nekonzistentna i loša.

Stabla mladih sadnica bi trebalo da se zaštite od sunčevih opekotina i glodara.

Štetočine i bolesti

Persimoni su relativno bez problema, kada su u pitanju štetočine i bolesti. Ponekad ih napadaju mravi ili insekti. Drugi povremeni insekti su bele mušice koje mogu izazvati stvaranje malih gnjida koje izazivaju tačkice na kožici plodova. Zadržavanje vode može izazvati truljenje korena.

Štetočine kao što su veverice, jeleni, kojoti, pacovi, opozumi i ptice vole voće, pa mogu predstavljati opasnost. Prekomerno zalivanje ili đubrenje može predstavljati problem. Velike količine malih plodova na inače zdravom drvetu mogu biti lečene uklanjanjem svih plodova i ostavljanjem jedne ili dve voćke po grančici u maju i junu.

Branje

Berite astringentne sorte dok su tvrde, ali imaju punu boju. One će smekšati na drvetu i poboljšaće se njihov kvalitet, ali ćete verovatno izgubiti dosta voćaka zbog ptica. Astringentni persimoni će sazreti i kad se naberu ako se drže na sobnoj temperaturi.

Neastringentni persimoni su spremni za branje kada dobiju krajnju punu boju, ali za najbolji ukus, pustite ih da omekšaju malo nakon branja. Obe vrste bi trebalo da se odseku sa drveta ručno, uz pomoć makaza za orezivanje, tako što se ne sme dotaći čašica. Kada želite da koristite voćku za sušenje, onda peteljku sečete blizu samog ploda. Čak iako je voćka relativno tvrda za vreme branja, lako će omekšati, tako da rukujte pažljivo.

Zrele, tvrde astringentne jabuke kaki mogu biti držane u frižideru skoro mesec dana. Takođe mogu biti zamrznute od 6 do 8 meseci. Neastringentni persimoni mogu se držati kratak vremenski period na sobnoj temperaturi. Omekšaće ako se drže sa ostalim voćkama u frižideru.

Japanske kaki jabuke su odlične za sušenje. Mogu biti osušene tek nakon što se oljušte i iseku na komade, a mogu se i samo iseći na komade i osušiti sa korom.

Kada se čvrsta astringentna jabuka kaki oljušti i osuši cela, ona izgubi gorčinu i razvije slatku konzistenciju poput urme.

Komercijalni potencijal

Japanske jabuke kaki se mogu naći u većini bolje snabdevenih supermarketa tokom sezone, ali nema velike potražnje za njima van etničkih tržišta.

Japanska jabuka kaki i zdravlje

Ova voćka ima duplo više dijetetskih vlakana od obične domaće jabuke. Izuzetno je bogata vitaminom C, A, potom gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalijumom i kalcijumom. Može da pomogne kod tegoba sa želucem.

Japansku jabuku kaki možete jesti u svežem stanju kao i svako drugo voće, a možete je sušiti i jesti tokom zime. Takođe, od nje se može praviti džem, smuti, itd.

Sorte japanske jabuke kaki

Nekada je postojala velika konfuzija i pogrešna identifikacija kada su u pitanju japanske kaki jabuke. Navešćemo listu, koja je naravno podložna reviziji, kada bolje tenhičke analize budu postale dostupne.

Astringentne sorte

Eureka. Srednji, pa sve do velikog ploda, naboran blizu čašice. Kožica je svetlonarandžasta i crvenkasta. Dobrog kvaliteta. Kasno zri. Drvo je malo, snažno, otporno na suše i mrazeve, obilno rađa. Ovo je jedna od najpovoljnijih sorti za Teksas i Floridu.

Hačija. Velik, okruglasto-konusni plod. Kožica je sjajna, tamnonarandžasta. Meso je tamnožuto. Slatkog i bogatog ukusa. Odlična je za sušenje. Sazreva sredinom i krajem sezone. Stablo je snažno i ima uspravno širenje. Prisutno je u Kaliforniji.

Honan Red. Malo, okruglasto voće sa tankom kožicom. Boja kožice i mesa je narandžasto-crvena kada sazri. Ovo je odlična vrsta za konzumiranje u svežem stanju, ali i za sušenje. Sazreva sredinom i krajem sezone. Visoko, uspravno, srednje snažno stablo. Donosi dobar prinos.

Saijo. Male, izdužene voćke. Kožica je tamnožuta kada sazri. Ukus je sladak, odličan, rangiran najviše od strane gurmana. Zreli plodovi su atraktivni kada su osušeni. Stablo je srednje visine, rađa dosledno. Izdržava do minus 23 stepena.

Tamopan. Velik, gotovo četvrtast plod, širok, spljošten i zaokrugljen po sredini. Meso je svetlonarandžasto, slatko je i bogatog ukusa kada potpuno sazri. Sazreva sredinom sezone u Kaliforniji.

Tanenaši. Srednje veličine, okruglasto-konusnog oblika. Kožica je svetložuta ili narandžasta, debela. Meso je žuto, slatko. Sazreva rano. Stablo je snažno, okruglo, plodno.

Trijumf. Prodaje se kao Šeron voće nakon što je uklonjena astringentnost hemijskim putem. Srednje veličine, spljošteno voće. Sazreva u oktobru.

Neastringentne sorte

Fuju (Fujugaki). Srednje veliki plodovi, ćoškasti. Kožica tamnonarandžasta. Meso svetlonarandžasto, slatko i blago. Sazreva kasno. Dobro se skladišti pa je odlično za pakovanje i transport. Stablo je snažno, širi se i produktivno je. To je najpopularnija sorta u Japanu.

Gošo/gigantski fuju/O’ gošo. Veliki, okruglasti, spljošteni plodovi. Kožica je crvenkasto-narandžasta, atraktivna. Kada potpuno sazri ima najtamniju cvrenu boju od svih persimona. Meso ploda je dobrog kvaliteta, slađe je od fuju sorte. Sazreva kasno u oktobru. Stablo je nekako patuljasto. Rađa redovno, ali se ponekad dogodi da ima mali broj plodova u ponekoj sezoni. Takođe je sklono da odbaci ranije plod sa sebe.

Imoto. Ova sorta je slična sorti jiro. Kožica je braonkasto-crvenkasta. Sazreva kasno u oktobru i na početku novembra.

Izu. Plod srednje veličine. Kožica je braonkasto-narandžasta. Meso je meko, sa dobrom količinom sirupa, fine teksture. Ukus je veoma dobar. Sazreva rano, na kraju septembra i do sredine oktobra. Drvo je patuljasto. Daje dobar prinos.

Jiro. Veliki plodovi. Podseća na fuju, ali je više četvrtasto i unakrsno izdeljeno. Kožica je narandžasto-crvenkasta. Ukus i kvalitet su odlični. Sazreva kasno u oktobru i rano u novembru. Odlično je za transport. Stablo je uspravno. To je najpopularnija sorta u Kaliforniji.

Mekavajiro. Srednje veličine, okruglasto voće, glatkije i manje ulubljeno nego jiro. Lepe narandžaste boje. Slatko i dobrog kvaliteta. Sazreva sredinom sezone. Stablo uspravno. Mora biti zasađeno sa odgovarajućim oprašivačem kako bi se osigurao dobar rod.

Okugošo. Srednje veličine, okrugla voćka. Kožica narandžasta do tamnocrvene. Meso slatko, dobre teksture, ukus dobar. Sazreva početkom novembra. Drvo je srednje veličine, snažno, širi se.

Suruga. Veliki plod. Kožica narandžasto-crvena. Meso je gusto, veoma slatko, odličnog kvaliteta. Teško će omekšati na drvetu (pre postane sunđerasto nego meko). Sazreva u novembru. Preporučuje se za toplije krajeve.

Japanska jabuka kaki u Srbiji

Kod nas se japanska kaki jabuka ne sadi tako često. Ovo stablo bude osetljivo kada su temperature veoma niske, pa se može dogoditi da izmrzne kada zimi bude niže od -15º C. Preporučuje se da se zasadi blizu kuće, da bi imalo zaštitu i zavetrinu.

Da biste posadili japansku jabuku kaki, treba da uzmete seme iz voćke čim ga izvadite iz jabuke i da ga posadite u zemlju. Dubina bi trebalo da bude oko 2 cm. Nakon što ovo seme nikne, uklonite semenjaču koja će biti iznad zemlje.

Kada mladica izraste, odsecite vrh na onoj visini na kojoj želite, da biste formirali dobru krošnju.

Dobro je da je prihranjujete na svake dve nedelje.

Mlada sadnica japanske jabuke kaki se kod nas može pronaći po ceni od 1600 dinara, ali se verovatno u dogovoru sa prodavcem može postići i bolja cena. Seme japanske jabuke kaki je 150 dinara.