Kreativne ideje za uređenje malog dvorišta

Mnogima je želja da imaju veliko dvorište u kojem mogu da gaje biljke, uređuju baštu po želji i uživaju u lepom vremenu.

Ali, nemaju svi mogućnosti za tako nešto. Ipak i malo dvorište može da  ostane veliko uživanje ukoliko prostor dobro organizujete i skladno uredite.

Zato smo mi pripremili nekoliko kreativnih ideja za uređivanje malog dvorišta.

#
1 Mala dnevna soba napolju

Ukoliko želite da imate malu dnevnu sobu u dvorištu poslužite se pergolom. Drvena pergola učiniće da prostor bude ograđen, a dvorište će izgledati veće nego što zapravo jeste. Svakako, prostor će dodatno upotpuniti drvena garnitura.

#
2 Ubacite malo rizle i šljunka!

Pošto rizla i šljunak nisu zahtevni za održavanje, oni predstavljaju idealno rešeje za malo dvorište. Ujedno, mnogo lakše se postavlja nego cigle i kamene ploče, ali trebalo bi prvo postaviti polietilensku podlogu, pa tek onda šljunak kako ne bi došlo da izrastanja korova.

#
3 Iskoristite drveće koje imat u dvorištu

Iako ste sve pokušavali, koristili pvc creva za navodnjavanje, redovno prskali zemlju, a trava opet nije izrasa, onda je vreme da taj prostor drugačije uredite. Pretvorite ga u prijatan kutak. Mesto gde nema trave popločajte i dodajte sto i stolice i uživajte u svom dvorištu u lepim danima koji slede.

#
4 Duplirajte broj biljaka u svom vrtu!

Ako vam se čini da vam je vrt mali i da nema mesta za sve biljke koje biste da zasadite, varate se. dodajte još omiljenog cveća ili povrća tako što ćete ubaciti iza svake zasađene leje nisku ogradu ili drvenu rešetku. Tako ćete imati i biljke koje rastu vertikalno i ne ugrožavaju susede zasade.

A ako želite da imate i malo drveća u malom dvorištu, nabavite straktivne lišćare koji mogu odlično da se uklope u mali prostor i koje ne zauzimaju mnogo prostora.

#
5 Staza, staza, stazica

Svoje malodvorište možete dodatno ulepšati ukoliko napravite jednu ili nekoliko nalih staza pomoću kojih ćete sprečiti da se trava pomeša sa cvećem. Stazu uredite duž ivice leje, a na ovaj način sprečićete rast korova, a napravićete put kojim ćete moći da pristupate svom malom vrtu.

#
6 Bez travnjaka do korisnih površina

Ukoliko želite da imate više korisnih površina u dvorištu, onda možete da uklonite travnjak i tako ćete dobiti koji metar kvadratni više. Deo odakle ste sklonili travnjak možete posuti šljunkom i tu postaviti žardinjere za cveće i sto i stolice.

#
7 Vizuelno većem prostoru doprineće krivudava staza

Ako želite da prostor u malom vrdu bude vizuelno veći onda napravite krivudavu stazu. Kada se postavi staza koja vijuga svaki posetilac će imati utisak da prolazi kroz veći pejzaž. Naravno, posebnu pažnju obratite na širinu staze kako bi dve osobe mogle da se mimoiđu.

#
8 Dodajte saksije ili žardinjere sa cvećem!

Da biste što više uživali u lepom i prijatnom ambijentu, dodajte saksije i žardinjere sa cvećem. Doduše, možete dodati i neko mirisno bilje i ukrasne trave koje će dodatno opleminiti i ulepšati prostor. Ako želite da okruženje bude šaroliko izaberite cveće jarkih boja koje će odmah pozitivno uticati i na vas i na vaše prijatelje.