Stubaste ruže – sadnja, uzgoj, održavanje, orezivanje, cena

Sve što možemo reći na samom početku je da su ruže simbol lepote, mira i da su veliki dar prirode ljudima. Priroda je svoju velikodušnost i kreativnost na najbolji način prikazala upravo putem ruža.

Ruže volimo bez obzira da li su u neformalnom buketu, prikačene u nečiju kosu, odštampane na nekoj čestitki ili pored ograde u nečijoj bašti.

Smatra se da su najstarije ruže prisutne oko 35 miliona godina. Ove prirodne ruže su izvor svih ostalih vrsta ruža. To su jednostavne ruže čiji cvetovi imaju prostu liniju latica.

Takozvana “apotekarska ruža”, identifikovana je u literaturi već u 14. veku, a može se lako dogoditi i da je starija. Ruža je dobila ime tako što je bila široko korišćena u srednjovekovnoj medicini.

Rimska omiljena ruža bila je jesenja damaska ruža.

Stare baštenske ruže

Rezultat prirodnog ukrštanja i čovekovih najranijih napora da ukrsti jednu ružu sa drugom, bila je stara baštenska ruža koja nudi divnu raznolikost delikatnih bokora, boja i mirisa.

Jork i Lančester ruže su ruže iz 16. veka koje se povezuju sa legendom o engleskom Ratu ruža.

Na početku 19. veka, stigle su ruže iz Kine i ukrštene su sa evropskim ružama. Iz ove zajednice nastala je prva prava crvena ruža. Kineske čajne ruže predstavile su potpuno novi oblik.

Poznata pionirska ruža poznata pod imenom Harisonova žuta je ruža koja raste duž starih pionirskih pruga od istoka do zapada kroz čitavu Ameriku.

Moderne ruže

Ovo su osmišljene ili hibridne ruže koje su napravili profesionalci u potrazi za stvaranjem potpuno novih sorti. To su mešavine raznih vrsta uključujući i grmašice, minijature, floribunde, grandiflore i hibridne čajevke.

Prva moderna ruža je predstavljena 1867. godine i zvala se La France.

Omiljena ruža u Londonu pre Prvog svetskog rata bila je Madam Abel Chateney.

Ruža mira (Peace Rose) je moderna ruža koja je dobila ime da bi se pamtio kraj Drugog svetskog rata.

Zašto volimo ruže?

Ruža nije samo najpoželjniji cvet na svetu, već je i cvet koji se smatra najboljim načinom za iskazivanje ljubavi. Verovatno već znate da je ruža, pored toga, i jestiva i da može dugo živeti jer je spominjana još u Bibliji. Ona je i odličan izvor vitamina C.

Veruje se da je najstarija živa ruža na svetu stara oko 1000 godina. Ona raste na zidinama katedrale u Hildeshajmu u Nemačkoj i prisutna je u dokumentima koji potiču iz 815. godine. Prema legendi, grm ruže simboliše prosperitet grada Hildeshajma i sve dok cveta, Hildeshajm neće propasti. 1945. godine, saveznici su uništili katedralu bombardovanjem, a grm ruže je preživeo. Njeni koreni su ostali netaknuti ispod ruševina i ubrzo je grm postao opet snažan.

Najskuplja ruža na svetu je sorta iz 2006. godine koju je uzgojio poznati uzgajivač Dejvid Ostin i koja se zove Juliet (Julija, Đulijeta). Uzgoj ruže je trajao ukupno 15 godina i koštao je 5 miliona dolara. Ova ruža se sada smatra najskupljom sortom ruže u svetu.

Od svih boja, zna se da ne postoji crna ruža. Ono što se ponekad može nazvati crnom ružom je zapravo veoma tamno crvena ruža. Dobar primer je Crna turska ruža, koja je sorta koja nam samo igleda kao crna, ali zapravo ima tamnu crvenkasto grimiznu boju.

Ruže mogu da narastu i da budu veoma visoke. Najviša do sada zabeležena ruža je visoka preko 7 metara.

Postoji preko 100 vrsta ruža.

Ruže takođe daju i plodove. Plod se zove šipak. Oblikovan je kao bobica i crvene je boje, ali se može pronaći i u crnoj, kao i u tamnopurpurnoj verziji.

Razne vrste ruža

Poznavaoci ove oblasti kažu da je veoma teško napraviti pravu podelu ruža, zbog toga što međe među njima nisu potpuno jasne jer su se dešavala ukrštanja i stvarane su nove hibridne vrste.

Ako posmatramo neku opšteprihvaćenu podelu koja se zasniva na poreklu ruža, kao i na oblicima njihovih grmova, načina na koji rastu, oblika samih cvetova i perioda u kome cvetaju, onda sve ruže delimo na sledeće:

 • ruže puzavice (penjačice);
 • ruže čajevke;
 • ruže mesečarke (polijante);
 • ruže buketarke (floribunde);
 • patuljaste ruže;
 • polegle ruže;
 • grmolike ili parkovske ruže.

Naravno, ovo je osnovna podela. Kada pogledamo različite rasadnike i uzgajivače, koji prodaju sadnice, možemo videti da ih oni dele i na sledeći način:

 • čajevke;
 • mnogocvetnice;
 • penjačice;
 • grmolike;
 • minijaturne;
 • polegle;

Uz ove ruže se uvek prodaju i takozvane ruže stablašice ili stubaste ruže, koje rasadnici obično dele na:

 • kuglaste;
 • padajuće;

Ruže stablašice su prave princeze među ružama.

Šta sve znamo o stubastim ružama ili ružama stablašicama?

Ako se za ruže kaže da su kraljice među cvećem, onda se za ružu stablašicu kaže da je kraljica među ružama.

Postoji li razlika između običnih ruža i ruža stablašica? Ruža stablašica ili stubasta ruža je ona ruža koja je kalemljena na podlozi koja je prethodno odnegovana. Može se kalemiti na različitim visinama. Visine mogu biti od 60 cm, 1 m ili 1.20 m. To su ujedno i najčešće visine. Ipak, dešava se da se kaleme i na visini od 2 m, pa čak i preko 2m.

Kada se formira krošnja, u zavisnosti od vrste ruže koja je kalemljena na tu podlogu, razlikovaće se sama boja ruže. Ono što je posebno bitno i na šta treba obratiti pažnju, to je vrsta ruže koja je kalemljena. Nije presudna samo boja. Često ljude privuče u prvom trenutku sama boja i izgled cveta. Treba povesti računa i o tome koja je vrsta kalemljena, da li je to ruža čajevka ili je to ruža mnogocvetnica ili ruža padajuća, pa će od toga zavisiti kakav će ona oblik imati na štapu.

Podloga na kojoj se kalemi stablašica mora da bude posebno odnegovana. Takođe, ona prethodno već mora biti jednom okalemljena na samom dnu. Podloga se zahvaljujući štapu koji je pridržava i zahvaljujući vezivanju, čuva da raste ravno. Kad dođe do kalemljenja, svetli listovi se skinu, odseče se na željenu visinu kalem grana i kasnije se na tom mestu kalemi ruža i vrsta ruže koju želimo da nam bude na kalemljenom štapu.

Stubaste ruže ili ruže stablašice su nekada bile dostupne samo bogatim ljudima i plemstvu. Zna se da su one bile sađene po poznatim kraljevskim vrtovima i parkovima i da i dan danas ukrašavaju bašte ljudi koji imaju izgrađen ukus.

Stubaste ruže danas može nabaviti bilo ko. One su dostupne svima koji imaju želju da ih neguju i uzgajaju na pravilan način. Zbog toga ćemo probati da vas uputimo u način njihove sadnje, uzgoja i održavanja.

Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

Među svim vrstama ruža koje postoje, stablašica je najskuplja. To je zbog toga što je za njenu proizvodnju potrebno malo više vremena. Prvo morate zasaditi običnu ružu i na nju ćete nakalemiti jednu sortu koja raste uspravno (to znači da ne sme da daje izbojke i da nema cvet). Posle toga se vade ruže, kaleme se ponovo i rade se dve vrste, odnosno dva kalema (za prvu klasu stablašica).

Dakle, jedna stubasta ruža ili ruža stablašica ima u sebi tri različite vrste. Prva ruža je ona koja će dati koren stablašici. Druga ruža se kalemi na prvu i ona će poslužiti da stablašica dobije pravo i dugačko stablo. Treća ruža je ona poslednja, koja daje cvet i koja je nama vidljiva.

Krošnje koje stablašice mogu da daju su ili kupolaste ili padajuće (u slapovima).

Interesantna je činjenica da za stubastu ružu možete iskoristiti bilo koju sortu ruže koju volite.

Generalno, sve ruže, pa i stubasta ruža, vole puno svetlosti, ali to ne znači da im je neophodno da celog dana budu na suncu. Jako je važno da budu zasađene na takvom mestu koje će im pružati zaštitu od jakog vetra.

Zemlja u kojoj se sade stubaste ruže treba da bude bogata humusom i dobro drenirana, odnosno propusna.

Pretpostavljamo da ćete stubastu ružu nabaviti u obliku sadnice u nekom kvalitetnom rasadniku. Idealno bi bilo da je odmah posadite tamo gde želite, jer ako predugo stoji može se dogoditi da dehidrira. Ruže su, inače, osetljive na manjak vlage.

Kada zasadite svoju ružu stablašicu, morate je privezati uz štap. Za privezivanje treba da koristite kopče koje se postavljaju na pola visine stabla, kao i odmah ispod krošnje.

Okopavanje zemlje oko stubastih ruža je obavezno. Uzgajivači predlažu i redovno prihranjivanje. Najbolje je za prihranu kupiti gotovo đubrivo koje je napravljeno specijalno za stubaste ruže.

Na jesen ćete obaviti prvo orezivanje, dok ćete je drugi put orezati sledećeg proleća. Tokom drugog orezivanja morate da uklonite isprepletane grančice, oštećene grančice, kao i one koje su zakržljale, odnosno izumrle.

Ruže stablašice ne vole veoma niske temperature. Ljubitelji i uzgajivači obično zaštite stubastu ružu tokom zime. Zaštita se radi uz pomoć džaka od jute u koji se stavljaju grane zimzelenih drveta ili slama.

Kako se orezuju stubaste ruže?

Postoje posebna pravila orezivanja za svaku sortu ruže. Kada se orezivanje odradi onako kako treba, dobićete predivan ukras u bašti, jer je to način na koji vam ruža zahvaljuje.

Kada se ruža orezuje u proleće, to onda treba da bude neka vrsta podmlađujućeg eliksira za stablo.

Kad god vidite oštećene grančice ili grančice koje je napala neka bolest, morate ih odseći.

Oni izdanci koji su slabi treba da se odstrane do podnožja. Kada režete, gledajte da vaš rez bude ukoso na dole i da bude pravilan i precizan. Zbog toga je važno da nabavite dobar alat, odnosno makaze koje su dobro naoštrene i specijalizovane za orezivanje.

Orezivanje stubastih ruža ili ruža stablašica se vrši u zavisnosti od sorte koja je nakalemljena poslednja. Ako ste nakalemili kupolastu odnosno kuglastu ružu, onda je potrebno da orezivanje obavite već prve godine. Kada tokom sezone primetite precvale bokore, odmah ih uklonite.

Na jesen, kuglastu ružu stablašicu orezujete isto kao i ruže čajevke: dakle, prvo sklonite starije grane i ostavite samo nekoliko mladih.

Na proleće, uklonite sve izmrzle, suve, oštećene grane, kao i one grane koje su krenule da se razvijaju na unutra, ka sredini. Glavni izdanci treba da se odseku na visinu od 20 pa sve do 25 cm, dok ćete bočne izdanke odseći za jednu trećinu.

Ako orezujete stubastu ružu koja ima padajuću formu, onda treba da uklonite samo one grančice koje su stare. Sve mlade izdanke koji su izrasli u toj sezoni, nemojte da dirate.

Na leto, gledajte da uklonite precvetale delove.

Cene stubastih ruža

Sadnice stubastih ruža ili ruža stablašica se, u zavisnosti od sorte i kvaliteta, mogu naći po ceni od 600 do 1500 dinara.