Sadnice i najbolje sorte oraha

Orah je listopadno drvo koje pripada porodici Juglandaceae. Ono potiče iz Centralne Azije i Evrope. Orah raste na plodnom zemljištu, u područjima koja pružaju dovoljno vlage i direktne sunčeve svetlosti. Prema nekim istraživačima, orasi su deo ljudske ishrane već skoro 10 000 godina. Ljudi konzumiraju 2.5 miliona tona oraha svake godine. Komercijalno najdostupniji orah potiče iz Kalifornije, koja je ujedno i najveći proizvođač oraha na svetu. Orasi imaju visoku nutritivnu vrednost i deluju veoma podsticajno na ljudsko zdravlje. Osim toga, orasi se kultivišu i zbog visokokvalitetnog drveta, koje ima primenu u brojnim industrijama.

Drvo oraha može da poraste u visinu od 12 do 18 m, ali i da razvije krošnju otprilike slične veličine. Kora drveta oraha je glatka i zelenkasto smeđa po boji dok je drvo mlado. Kako drvo stari, tako dobija sivu boju i biva prekriveno fisurama.

Koren oraha je dubok i veoma jak. Zahvaljujući hemikalijama koje koren proizvodi, oko samog oraha ne mogu da rastu određene biljne vrste.

Ono što je najvažnije, to je da drvo oraha rađa plod koji je prekriven zelenom mekšom ljuskom. Samo jezgro oraha, prekriveno je braon tvrdom ljuskom.

Kada se reč orah prevede na grčki jezik, vidi se da reč možemo povezati sa rečju “glava”. Ime zapravo potiče iz činjenice da ljuska oraha podseća na lobanju, a da samo jezgro oraha podseća na mozak.

Orah je bogat uljima i vitaminima K, E, A, kao i grupom vitamina B. U njemu se nalaze minerali poput mangana, fosfora, gvožđa, magnezijuma, itd.

Orasi se mogu koristiti kao grickalice, ali i kao sastavni delovi mnogih deserata i slanih jela.

Smatra se da u ljudskoj ishrani postoji oko 30 različitih sorti oraha.

Orasi su najzdraviji koštunjavi produkti prirode jer poboljšavaju cirkulaciju krvi, smanjuju nivo holesterola, umanjuju upalu i ubrzavaju zarastanje rana. Uprkos ovim korisnim svojstvima, orasi mogu čak indukovati i jaku alergijsku reakciju, kod onih osoba koje su osetljive na orahe.

Osobe koje imaju probleme sa jetrom, trebalo bi da koriste listove oraha. Jedinjenja koja se ekstrahuju iz listova poboljšavaju funkcionisanje jetre i bubrega i smanjuju nivo šećera u krvi.

Iz zelene ljuske oraha se vade pigmenti koji se koristi za fabričko bojenje materijala.

Takođe, ljuske oraha se mogu koristiti u proizvodnju lepkova, plastike, proizvoda za čišćenje i kartona.

Orahovina, ili drvo od oraha je dobro za proizvodnju parketa, nameštaja, podova, panel ploča, vinira, muzičkih instrumenata, itd.

Drvo oraha može da živi veoma dugo. Naravno, sve zavisi od sorte. Ponekad preživi i po 250 godina.

Kakvi se sve tipovi oraha uzgajaju?

Postoji nekoliko uobičajenih glavnih sorti oraha koje uzgajaju, a to su persijski ili drugačije nazvan, engleski orah, a potom i takozvani crni orah. Engleski orah ili Juglans regia, u stvari potiče iz Persije, dok crni orah dolazi iz Severne Amerike.

Za crni orah se kaže da ima dosta jači ukus od engleskog, ali ima dosta tvrdu ljusku i teško se ljušti, pa se iz tih razloga ne uzgaja u komercijalne svrhe. Na sreću, tokom vremena, stvoreni su mnogi komercijalni kultivari oraha kako bi se lakše uzgajali i komercijalno izrabljivali. Svi ovi hibridi su potekli uglavnom iz engleskog oraha i najviše sliče njemu.

Pored ovih vrsta koje smo nabrojali, vredi spomenuti i tzv. Juglans californica, Juglans cinerea i Juglans major.

Kako izgleda svetska proizvodnja oraha?

Statistički podaci govore da je Kina u proteklim godinama jedan od najvećih proizvođača oraha. Oni su samo u 2014. godini proizveli oko 1600 hiljada tona. Posle Kine, slede SAD, sa 520 hiljada tona, zatim Iran sa 450 hiljada tona, a potom i Turska sa 180 hiljada tona.

Istočnoevropske zemlje imaju najveće prinose. Na primer, Rumunija sakuplja oko 19 tona po hektaru, kao i Slovenija.

Kako se skladište orasi?

Svi koštunjavi plodovi ili jezgrasti plodovi zahtevaju specijalan način čuvanja i skladištenja. Ukoliko se to ne učini na ispravan način, može doći do pojave gljivica, insekata i buđi. U tom slučaju, dolazi do stvaranja aflatoksina, za koji se kaže da je kancerogen. Buđavi orasi bi trebalo odmah da se odstrane.

Da bi se orasi dugo držali u skladištu, potrebno je prilagoditi temperaturu i vlažnost vazduha. Smatra se da je idealna temperatura od -3 do 0º C. Vlažnost vazduha treba da bude niska.

U zemljama u razvoju, u kojima se orasi proizvode u velikim količinama, nije moguće skladištenje u velikim hladnjačama. Zbog toga se kaže da je najbolje čuvati orahe na temperaturi ispod 25º C i na niskoj vlažnosti. Ako slučajno vlažnost prelazi 70 %, onda to može da dovede do brzog kvarenja i propadanja.

Sadnice i sorte oraha

Iako u porodici oraha postoje razna drveta, pod terminom orah ipak se podrazumevaju uglavnom dva različita drveta: engleski orah i crni orah. Engleski orah (koji se naziva i persijski orah) nastao je u Iranu, dok je crni orah poreklom iz SAD-a. Obe vrste su listopadne, i obe vrste mogu živeti više od jednog veka. I jedna i druga vrsta se kultivišu širom sveta zbog svojih plodova i visokokvalitetnog drveta, koje se koristi za pravljenje nameštaja, enterijera automobila, ulaznih vrata ili drški za oružje. Međutim, možemo reći da se engleski orah više gaji zbog plodova, a manje zbog drvne građe. Sa druge strane, uzgajanje crnog oraha zbog drvne građe je veoma uobičajeno u SAD-u i drugim zemljama, gde se smatra dobrom investicijom koja će dati mnogo toga zauzvrat na duže staze (dve ili tri decenije nakon sadnje).

Crni orah (Juglans nigra) može dostići visinu od 30 do 37 m, dok prosečan engleski orah dostiže visinu od 25 metara kada je potpuno zrelo. Obe vrste drveća proizvode hemikalije koje su toksične za mnoge druge biljke (paradajz, krompir, borovnice, lucerku, jabuku, itd.).

Uzgoj oraha

Kao što je to slučaj kod mnogih voćaka (citrusa, jabuka, oraha, itd.), drvo oraha koje se uzgaja iz semena neće doneti plodove prvih 7-10 godina svog života. Ako je vaš cilj da svake jeseni uzberete jestive orahe, najbrži i najlakši način je da zasadite formiranu sadnicu oraha ili kalemljeni orah. Ali, ako želite da osetite radost uzgoja sopstvenog stabla od semena oraha, onda možete i tako uraditi.

Prvo što moramo da uradimo jeste da pronađemo sveže ubrane orahe. Skoro svi orasi koji se nalaze na tržištu po većim zapadnim zemljama su obrađeni, tako da od njih nećete moći da uzgajate svoje stablo. Morate naći seme koje nije obrađeno ni na jedan način. Najbolje je da pronađete sveže ubran orah sa zelenom i braon ljuskom. Uz pomoć rukavica pažljivo uklonite spoljašnju zelenu ljusku, dok ćete braon ljusku zadržati.

Naravno, ovo ćete uraditi na jesen.

Izabraćete 10 do 15 oraha. Ako sve uradite kako treba, samo 50 % njih će proklijati.

Potopite orahe u vodu na 48 do 72 sata. Potom ih stavite u plastičnu kesicu koja je puna vlažnog peska, pa tu kesicu stavite u frižider da odstoji 12-15 nedelja.

Kada prođe ovaj period neki orasi će proklijati. Proklijale orahe posadite direktno u zemlju u dvorištu ili tamo gde ste odlučili. Poželjno je da područje bude sa blagim vetrovima.

Proklijali orah možete zasaditi i u zasebnim kontejnerima koji sadrže specijalnu mešavinu zemljišta (rečni pesak, kompost, itd.). Moramo ih zasaditi po površini, na dubini od 3 cm i prekriti ih sa malo zemlje. Potom stavimo kontejner ili saksijicu na sobnu temperaturu, blizu širokog prozora, tako da biljka dobija puno svetlosti. Najvažnije od svega jeste da održavate stalnu vlažnost zemlje, ali ne da udavite biljku. Kada biljka dostigne visinu od 15 cm tokom proleća, možete je presaditi u veću saksiju ili direktno u dvorište, kada se uverite da je prošao zadnji mraz.

Komercijalna kultivacija oraha (veći zasadi)

Engleski i crni orah se nalaze na listi top 10 najprofitabilnijih sadnica za uzgoj. Naročito je crni orah široko kultivisan u SAD-u i to pre svega zbog dobrog kvaliteta drveta, koje se koristi u pravljenju nameštaja, ulaznih vrata, interijera automobila, itd. Uzgojem crnog oraha radi drvne građe, možete ostvariti značajnu dobit nakon nekoliko decenija. U mnogim slučajevima, tipični uzgajivači crnog oraha mogu imati različite izvore prihoda dok orah sazreva.

Tokom prvih godina nakon zasnivanja voćnjaka, poljoprivrednik može ostvarivati prihod od drugih žitarica ili useva koje se sade između sadnica oraha. Nekoliko godina kasnije, poljoprivrednik može da počne sa iscrpljivanjem nekih manje produktivnih sadnica i da ih prodaje kao drvnu građu. 8 do 10 godina nakon uspostave voćnjaka, poljoprivrednik može da počne da uklanja velike grane ili čitava stabla i da ih prodaje, opet, kao drvnu građu. Imajte na umu da se samo odabrane kategorije biljaka mogu kultivisati između stabala oraha, jer koren proizvodi određene supstance koje su toksične za mnoge biljke.

Kakvo zemljište zahteva orah i kako treba pripremiti prostor za zasad?

Orah traži dosta sunca i dobro drenirano zemljište. Orahovo drvo dobro uspeva u dubokoj, peščanoj ilovači, dobro dreniranom, navodnjavanom i zemljištu bogatom hranljivim materijama.

Orah toleriše širok opseg pH nivoa, od 5 do 8, ali u komercijalnim voćnjacima, većina poljoprivrednika se trudi da primeni krečnjak kako bi fiksirali pH nivo na 6.5.

Orah je osetljiv na visoke koncentracije natrijuma, hlora i bora. Pogodne lokacije su hladne obale, podnožja i primorske regije. Mesta koja su okružena brdima, gde velike količine hladnog vazduha ne mogu tako lako da se izbegnu, trebalo bi da se izbegavaju. Takođe, treba izbegavati i mesta gde stagniraju prekomerne kišnice i gde lokacija nije u stanju da se dobro drenira.

Bez obzira da li orah sadite zbog drvne građe ili plodova, znajte da on može uspevati samo u zemljištu gde se njegov korenov sistem može slobodno razvijati do dubine od 3 m i više. Shodno tome, pre nego što se izabere lokacija za uspostavljanje voćnjaka, mora se ispitati pomoću specijalnog alata za prodiranje zemljišta ukoliko postoji stena, kamen ili neki drugi nepropusni sloj do dubine od 1.5 m ili više. Ako alat naiđe na poteškoću u penetriranju zemljišta, isto će doživeti i sam orahov korenov sistem, pa se neće razviti kako treba.

Pre sadnje mladih orahovih sadnica, zemljište mora biti poorano na dubini od 50 do 70 cm. Oranje ima za cilj da uništi višegodišnji korov, što je neophodno za razvoj osetljivog korenovog sistema tokom prvih meseci. Pre oranja, poljoprivrednik uzima uzorke zemljišta i šalje ih u laboratoriju kako bi odredio profil zemljišta i eventualno primenio neophodne mere korekcije. Mnogi farmeri dodaju po 20-30 tona đubriva po hektaru pre nego što zasade mladice, kako bi pojačali plodnost zemljišta i poboljšali teksturu tla.

Najpoznatije i najbolje sorte oraha

Kada je u pitanju izbor sorte oraha koju treba zasaditi, onda se pre svega vodi računa o rodnosti sorte, vremenu cvetanja sorte, osetljivosti na štetočine i bolesti, i naravno o kvalitetu plodova koje sorta daje. Kada neko želi da zasadi zdrav i dobar voćnjak, onda mora da pronađe sadnice koje su potpuno zdrave, a to može učiniti samo ako sadnice kupuje od proverenih i sertifikovanih proizvođača.

Smatra se da su jedne od najboljih sorti oraha kod nas, kalemljene sorte. To su Šejnovo, Šampion, Jupiter, Parizijen, Novosadski kasni, Elit, Drjanovski, Sorento, Gajzenhajm 286, Gajzenhajm 139, Rasna, Mavet, Esterhazi II, Franket, Tisa, Srem, itd.

Šejnovo. Ovaj bugarski kultivar daje sjajne plodove, odličnog ukusa. Dobra je i činjenica da se jezgro lako vadi iz ljuske. Težina plodova se kreće od 12 do 13 g, a sam plod ima zaista visok iznos masnoća i to oko 71.4 %. Plodovi sazrevaju sredinom septembra meseca. Drvo ove sorte oraha je vrlo jako, izdržljivo i ima ogromnu krošnju. Može da izdrži temperaturu i do -24º C. Šejnovo sorta je otporna na uobičajene bolesti uz odgovarajuću negu.

Drjanovski ili Drjanovo sorta daje plodove koji su veoma krupni, od 14 do 18 g. To su teški okrugli orasi. Sadržaj masti u jezgru ovog oraha je 67.39 %. Drjanovo je veoma otporna sorta koja izdržava niske temperature. Drvo je žilavo i jako, a krošnja mu je kupolasta. Ime ove sorte oraha poteklo je od imena grada Drjanova u Bugarskoj. Kultivar Drjanovski je otkriven 1953. godine, ali se u širokoj proizvodnji nalazi tek od 1965. Zrele plodove ove sorte ćete moći da naberete tek početkom i polovinom oktobra meseca. Olistaće na kraju marta i početkom aprila.

Šampion/domaća sorta. Ova sorta oraha potiče sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. Kultivar je prihvaćen 1987. godine. Plodove ove sorte moći ćete da naberete početkom, pa sve do polovine septembra meseca. Šampionovo stablo je bujno, jako i dobro i redovno rađa. Vegetacija mu je nešto kraća, a počeće ko 20. aprila. Sami plodovi Šampiona su ovalnog oblika i teže oko 14 g. Ljuska se lako krcka, a jezgro je ukusno i izuzetnog kvaliteta.

Srem/domaća sorta. Ova sorta je priznata iste godine kada i sorta Šampion. Potiče iz Novog Sada, odatle i naziv Srem. Prvi plodovi sazrevaju već početkom i polovinom septembra. Srem orah je drvo koje daje redovan prinos, ali je srednje bujan. Plodovi imaju lep oblik, ljuska im je glatka i tanka, a jezgro svetložute boje, vrlo ukusno i kvalitetno.

Jedna od najpoznatijih sorti oraha na svetu je sorta Čendler.

To je sorta koja ima američko poreklo, tačnije kalifornijsko. Ovaj kultivar ima kasnu vegetaciju, a stablo mu je srednje bujnosti. Međutim, plodovi su veoma krupni i jezgro prilično ukusno.

Smatra se da je Čendler jedna od najisplativijih sorti oraha jer je veoma otporna na bolesti. Nakon 5 godina od sadnje, mogu se očekivati prvi rodovi.

Nakon višegodišnjeg usavršavanja ove sorte, došlo se do toga da se uz pravilno orezivanje, može dobiti drvo koje je visoko 4 m i koje može da rodi i u prvoj godini. Ipak, pun prinos će vam dati tek u osmoj godini od zasada, a smatra se da od njega možete dobiti i do 80 kg čistog jezgra oraha.

Turski orah

U poslednjih nekoliko godina su se pojavile sadnice takozvanog “turskog oraha”. Kompanija Misbell iz Beograda prodaje sadnice ovog oraha koje se kaleme u Turskoj u mestu pod imenom Bandirma. Zašto se ove sadnice preporučuju uzgajivačima?

Smatra se da sadnica turskog oraha može da donese plodove i prinos već posle 4 godine od sadnje, što nije slučaj sa drugim sadnicama, gde poljoprivrednik mora da čeka makar 10 godina. Od jedne sadnice turskog oraha, dobije se u proseku 20 kg i to očišćenog jezgra. Nakon osam godina od sadnje, prinos može da bude i 80 kg čistog jezgra po jednoj sadnici. Plod se lako čisti, a ljuska nije teška za krckanje.

Samo drvo turskog oraha je visoko oko 6m, a može se zasaditi na rastojanju od 8×4, 7×5 i 7×7 m.

Kalemljenje oraha

Kada se biraju podloge za kalemljenje, onda treba gledati da one budu odgovarajuće različitim uslovima zemljišta, potom različitim sortama oraha i da mogu da pruže snagu, ukorenjivanje sadnice, otpornost na različite bolesti, itd.

Kod nas se za kalemljenje oraha dugo koristi takozvani “domaći sejanac”. To je, u stvari, sadnica stara jednu godinu, koja se dobije tako što se zasadi seme nekog domaćeg oraha.

U poslednje vreme se preporučuje kalemljenje na hibridnim podlogama koje su dobijene mikropropagacijom: NG23, RX1, VX211 i Vlaha.

Sadnice crnog oraha

Oni koji su se odlučili da zasade crni orah moraju znati da se on kod nas sadi, ali vrlo ograničeno. Mogu se nabaviti sadnice u nekoliko voćnih rasadnika, a cena jedne sadnice je oko 160 dinara.

Ova investicija je isplativa za trajni zasad, a treba znati i da je vrednost same drvne građe dobijene od ovog oraha velika.