Koliko su plastenici korisni?

Plastenici, kao jedan od glavnih načina razvijanja biljaka u savremenoj poljoprivredi, često predstavljalju uzrok sukoba mišljenja unutar same industrije.

Naime, postoje pristalice koje veruju da ne bi trebalo, niti da ima potrebe, imati plastenik. Pominju razloge kao što su nepotrebnost plastenika, loš kvalitet povrća kao i veća šansa za modifikovanjem hrane.

Međutim, uzimajući u obzir sve dobre i loše strane imanja plastenika, nesumnjivo je da su prednosti dosta više istaknute i izražene od mana plastenika. Tako da je samo pitanje – da li su plastenici korisni – suvišno.

Ipak, nije da nije vredno diskusije, odnosno pravo pitanje je – koliko su plastenici korisni? Imajući u vidu da su, otkad su nastali, uneli potpunu revoluciju u sistem izrade i očuvavanja biljaka. Sastavljeni su od svojih ključnih materijala, konstrukcije i folije za plastenike, deluju prilično prosto, ali su jako korisni i nude mnoge benefite, ukoliko ih posedujete.

Ukoliko već imate plastenik – jasno vam je o čemu pričamo, ukoliko nemate plastenik a razmišljate o tome da ga možda nabavite – pročitajte tekst i sasvim sigurno ćete to i uraditi. Izdvojili smo nekoliko prednosti imanja plastenika koje vas očekuju u nastavku teksta.

Praktičnost

Ono što se najčešće, i sa dobrim razlogom, ističe kao glavna prednost imanja plastenika je svakako njihova praktičnost. Pod tim podrazumevamo da je u pitanju jedna investicija koja samo nastavlja da donosi dobre stvari i rezultate. Imajući u vidu da se plastenici sve češće koriste kao način proizvodnje povrća, ne čudi njihova popularnost i porast upotrebe i kvaliteta.

Sada su plastenici postali glavni plan svakog ko želi da se bavi poljoprivredom na našem podneblju. Nisu preterano teški za održavanje, odnosno, kada sabere sve i stavite na papir, mnogo je veći plus nego minus imanje plastenika.

Kada se sve uzme u obzir, trebalo bi da ozbiljno razmotrite mogućnost nabavljanja plastenika kojim ćete razvijati i uzgajati vaše povrće u bašti. Naravno da nije realno, ukoliko ste manji poljoprivrednik, da imate celu baštu pod folijom za plastenike, ali možete barem neki deo izdvojiti i koristiti za ovu temeljnu metodu uzgoja.

Preciznost

Ukoliko želite da izdvojite određeni deo vašeg imanja i da mu posvetite pažnju, kako biste razvili biljku na tom području – plastenici su idealan metod za upravo to. Iako su na početku možda malo veća investicija, koju ne mogu svi sebi da priušte, vremenom plastenici počinju da se isplaćuju i to višestruko.

Preciznost, kao osobina, podrazumeva činjenicu da tu nema rasipanja resursa – šta stavite pod plastenik, biće dobro očuvano, a šta ne stavite po foliju plastenika – ne može biti garantovano.

Održivost

Plastenici, kao takvi, uz njihove folije i konstrukciju, su laki za održavanje, ali možda i bitnije – mogu se obnavljati. Folija za plastenike se lako menja kada je to potrebno, kao i svi ostali elemnti.

Takođe, zemlja koja se nalazi pod njima teži tome da bude dobro čuvana i samim tim i plodna duži period. Kao takva, ta zemlja će duže uspevati da očuva status rodonosne, te će vam se potencijal proizvodnje izuzetno povećati.

Osim toga što štite od kiše i raznih nepogoda, plastenici nude odličnu opciju navodnjavanja i samim tim predstavljaju jedan mali ekosistem u kojem vi gospodarite potencijalnim plodovima. Ukoliko niste vlasnik, zašto čekate?